Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z kaszą gryczaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
kasza gryczana 100 gram
drożdże 20 gram
woda 300 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z kaszą gryczaną

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, ugotowaną kaszę gryczaną, sól, cukier i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając wody. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki i pozostawić na kolejne 30-40 min, aby podrosło. Piec przez ok 1 godz. w temp. 200C.

Przepis nadaję się świetnie do przygotowania w maszynie do wypieku chleba. Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny i ustawiamy odpowiedni program pieczenia. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elficzna 18.02.2013 20:07
uwielbiam domowe pieczywko
Małgorzata106 18.02.2013 20:04
super
anja3107 18.02.2013 20:04
pycha
jolanta19 18.02.2013 19:55
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak