Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z jogurtem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 łyżeczka
sól 2 płaskie łyżeczki
olej 3 łyżki
otręby owsiane 1/2 szklanki
jogurt naturalny 150 gram
mąka pszenna 3 szklanki
jajko do posmarowania
drożdże świeże 50 gram
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z jogurtem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
Krok 1 - Chleb z jogurtem foto
2
Mąkę (typ 650) przesypać do miski. Dodać do niej sól i otręby, wymieszać
Krok 2 - Chleb z jogurtem foto
3
Do mąki dodać rozpuszczone drożdże, olej i jogurt.
Krok 3 - Chleb z jogurtem foto
4
Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk, można dosypać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z jogurtem foto
5
Jak ciasto dobrze wyrośnie, przełożyć je do średniej natłuszczonej tortownicy i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 5 - Chleb z jogurtem foto
6
Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem.
Krok 6 - Chleb z jogurtem foto
7
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Krok 7 - Chleb z jogurtem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 24.01.2014 16:30
fajny chlebek
Sroczka 04.01.2013 22:52
Piękny, smakowity chlebek. Zjadłoby się.
Juleczka20 22.10.2012 09:07
super chlebuś:) takiego jeszcze nie jadłam
Anna169Hosz 19.10.2012 16:38
Ładnie wyrósł.
Betka 13.10.2012 12:35
na pewno bardzo smaczny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak