Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1,5 szklanki
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 25 g
mąka pszenna typ 650 4 szklanki
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 1,5 szklanki
otręby pszenne 1/2 szklanki
słonecznik łuskany 1 szklanka
sól 1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 3 czubate łyżki
woda ciepła 1 i 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i wodę, wymieszać.
Krok 3 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem foto
4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem foto
5
Jak ciasto wyrośnie zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 5 - Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.08.2016 08:13
swojski najlepszy
norweska20 31.07.2016 23:17
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak