Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty ciemny
UWAGA! ZAKWASEM jest ciasto z poprzedniego pieczenia, w tym wypadku należy po prostu odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka, zakręcić i włożyć do lodówki na 3 dni. Po 3 dniach mamy gotowy zakwas do robienia kolejnego chleba, jeśli nie macie zakwasu musicie jakoś zdobyć ;-) ja dostałam od koleżanki i tak się zaczęło :)
Pół kilo mąki żytniej oraz pełnoziarnistej wsypujemy do dużej miski, dodajemy zakwas, siemienie lniane, sezam czarny i biały, odrobinę czarnuszki, słonecznik, płatki owsiane i otręby i kilka pestek dyni wraz z łyżką stołową soli, łyżeczką cukru zalewamy pół litrem wody i INTENSYWNIE mieszamy (najlepiej mieć do tego robota kuchennego :)
Ciasto przekładamy do dużych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i tak zostawiamy na 8-10 godzin aż ciasto urośnie, najlepiej zostawić na cały dzień, ale po 8 godzinach też będzie dobre ;)
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem piekarnika na ok 70 minut! Chlebek jest naprawdę pyszny i niskokaloryczny.