Chleb wieloziarnisty ciemny

Chleb wieloziarnisty ciemny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

  • mąka żytnia

  • mąka pełnoziarnista

  • sezam

  • mąka pszenna

  • Czarnuszka nasiona Prymat

  • siemię lniane

  • słonecznik łuskany

  • pestki dyni

  • otręby

  • płatki owsiane

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Niestety kilku składników nie mogłam dodać - mąka 3 ZIARNA, czarnuszka, sezam czarny!

UWAGA! ZAKWASEM jest ciasto z poprzedniego pieczenia, w tym wypadku należy po prostu odłożyć 3 łyżki ciasta do słoiczka, zakręcić i włożyć do lodówki na 3 dni. Po 3 dniach mamy gotowy zakwas do robienia kolejnego chleba, jeśli nie macie zakwasu musicie jakoś zdobyć ;-) ja dostałam od koleżanki i tak się zaczęło :)

Pół kilo mąki żytniej oraz pełnoziarnistej wsypujemy do dużej miski, dodajemy zakwas, siemienie lniane, sezam czarny i biały, odrobinę czarnuszki, słonecznik, płatki owsiane i otręby i kilka pestek dyni wraz z łyżką stołową soli, łyżeczką cukru zalewamy pół litrem wody i INTENSYWNIE mieszamy (najlepiej mieć do tego robota kuchennego :)

Ciasto przekładamy do dużych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i tak zostawiamy na 8-10 godzin aż ciasto urośnie, najlepiej zostawić na cały dzień, ale po 8 godzinach też będzie dobre ;)

Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem piekarnika na ok 70 minut! Chlebek jest naprawdę pyszny i niskokaloryczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 03.05.2014 07:23
świetny chlebek
Kejti 07.03.2014 18:04
Taki domowy jest najlepszy chociaż mało go jem :-)
votus 04.03.2014 17:07
taki chleb to samo zdrowie
ZEWA 04.03.2014 08:41
pyszny chlebek, domowe pieczywo najlepsze
Kuchenka 03.03.2014 17:09
nawet bym zjadła z masełkiem
idealme 03.03.2014 16:36
zdecydowanie tak, najlepszy na trawienie i do tego pyszny :) bez dodatku drożdży i jakiejkolwiek chemii :)
Romanowka 03.03.2014 16:33
pyszny z pewnością, ale czy niskokaloryczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat