Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb razowy z ziarnami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 750 50 dag
mąka razowa 50 dag
drożdże 10 dag
cukier 1 łyżka
płatki owsiane 7 łyżek
sezam 2 łyżki
sól 1,5 łyżki
woda 750 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb razowy z ziarnami

połowę ciepłej wody wymieszać z cukrem i drożdżami oraz ½ szklanki mąki pszennej chlebowej, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z razową żytnią typ.2000 oraz solą, płatkami, ziarnami i 2 łyżkami lnu, dolać resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy robota i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i napełnić wyrośniętym ciastem po wierzchu posypać płatkami i ziarnami, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić blaszki z ciastem, piec około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 26.06.2017 11:52
Zjadłabym z przyjemnością :)
Franciszek 26.06.2017 11:05
pyszny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak