Chleb razowy z ziarnami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 750

    50 dag
  • mąka razowa

    50 dag
  • drożdże

    10 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • płatki owsiane

    7 łyżek
  • sezam

    2 łyżki
  • sól

    1,5 łyżki
  • woda

    750 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

połowę ciepłej wody wymieszać z cukrem i drożdżami oraz ½ szklanki mąki pszennej chlebowej, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z razową żytnią typ.2000 oraz solą, płatkami, ziarnami i 2 łyżkami lnu, dolać resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy robota i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i napełnić wyrośniętym ciastem po wierzchu posypać płatkami i ziarnami, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić blaszki z ciastem, piec około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania321 26.06.2017 11:52
Zjadłabym z przyjemnością :)
Franciszek 26.06.2017 11:05
pyszny chleb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat