Chleb pszenny na zakwasie z Vermont

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas pszenny aktywny

    30 g
  • woda

    140 ml
  • woda

    420 ml
  • sól

    20 g
  • mąka żytnia

    90 razowa
  • mąka chlebowa

    140 pszenna
  • mąka chlebowa

    680 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki zaczynu (30 g aktywnego zakwasu pszennego, 140 ml wody,140 g mąki pszennej chlebowej) mieszamy w misce na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin do przefermentowania w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki ciasta, oprócz soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, a następnie dodajemy sól i wyrabiamy prze 2 minuty na 2-giej prędkości miksera. Ponownie odstawiamy tym razem na dwie i pół godziny, w międzyczasie składamy ciasto w kopertę w odstępach co 50 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i formujemy 2 luźne kule, pozwalamy im odpocząć przez 15 minut i ostatecznie formujemy 2 bochenki. U mnie jest to jeden bochenek okrągły i drugi podłużny,bo takie mam koszyki do wyrastania. Koszyki wykładamy ściereczką lnianą, posypujemy mąką i układamy w nich chleby. Odstawiamy do wyrastania na 2, 5 godziny w ciepłe miejsce lub na 18 godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ja piekę na blaszce, więc wkładam ją, żeby się nagrzała.
Wyrośnięte chleby przekładamy na papier do pieczenia, który umieszczamy na gorącej blaszce, chleby głęboko nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez około 40 minut.
Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 07.01.2014 14:05
Piękny bochenek!
Barbara13 07.01.2014 13:42
Piękny chlebuś,
MarchiochaKucharzy 07.01.2014 13:14
wyszedł fantastycznie
Romanowka 07.01.2014 12:49
wygląda cudnie!
Konczi 07.01.2014 12:48
super wygląda Twój chlebuś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat