Przepis i sposób przygotowania na: Chleb odrywany z parmezanem i ziołami
Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba. Zaczęłam od składników mokrych tj. wody, mleka jajka, roztopiłam masło, które jeszcze ciepłe, ale nie gorące wlałam do maszyny, dodałam cukier, następnie mąke, sól, ser i szczypiorek Nastawiłam na wyrabianie ciasta drożdżowego....
Gdy jednak nie macie maszynki:
Mąkę wsypujemy do miski, nastanie wlewamy roztopione wcześniej masło, wodę. Do mleka wsypujemy drożdże dodajemy cukier mieszamy i wlewamy do miski z mąka. Wbijamy dwa jajka i wyrabiamy chwilę, aby składniki się połączyły,
Dodajemy ser parmezan 2 garście, szczypior(1 garść) i oregano wyrabiamy chwilę, odstawiamy w ciepłe miejsce przykrytą miskę czystą ściereczką na około godzinę.
Na obsypaną stolnicę przekładamy ciasto, musimy rozwałkować duży prostokąt, kroimy ostrym dużym nożem na trzy w miarę równe pasy, na pierwszy sypiemy dwa rodzaje startego sera dokładamy pokrojony szczypiorek, przykrywamy drugim paskiem, także obsypujemy serami i szczypiorkiem i ostatni pasek ciasta również obsypujemy serami i szczypiorkiem.