Chleb odrywany z parmezanem i ziołami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • mleko 3,2%

    1/3 szklanki
  • woda letnia

    1/4 szklanki
  • parmezan starty

    3 garść
  • szczypiorek

    2 garść
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 sztuki
  • ser żółty

    1 garść
  • masło roztopione

    2 łyżki
  • masło do smarowania blachy

    2 łyżki
  • mąka do obsypania blachy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zainspirowała mnie swoim przepisem Bernika. Piekąc ten chleb wzorowałam się właśnie na nim.

Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba. Zaczęłam od składników mokrych tj. wody, mleka jajka, roztopiłam masło, które jeszcze ciepłe, ale nie gorące wlałam do maszyny, dodałam cukier, następnie mąke, sól, ser i szczypiorek Nastawiłam na wyrabianie ciasta drożdżowego....

Gdy jednak nie macie maszynki:
Mąkę wsypujemy do miski, nastanie wlewamy roztopione wcześniej masło, wodę. Do mleka wsypujemy drożdże dodajemy cukier mieszamy i wlewamy do miski z mąka. Wbijamy dwa jajka i wyrabiamy chwilę, aby składniki się połączyły,
Dodajemy ser parmezan 2 garście, szczypior(1 garść) i oregano wyrabiamy chwilę, odstawiamy w ciepłe miejsce przykrytą miskę czystą ściereczką na około godzinę.

Na obsypaną stolnicę przekładamy ciasto, musimy rozwałkować duży prostokąt, kroimy ostrym dużym nożem na trzy w miarę równe pasy, na pierwszy sypiemy dwa rodzaje startego sera dokładamy pokrojony szczypiorek, przykrywamy drugim paskiem, także obsypujemy serami i szczypiorkiem i ostatni pasek ciasta również obsypujemy serami i szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa 04.11.2013 15:48
Jak dla mnie rewelacja, świetny przepis!
joanna30 04.11.2013 10:46
Świetny chlebek, juz czuję jego zapach :)
ana1 04.11.2013 09:40
cudny chlebuś
Barbara13 04.11.2013 09:32
świetny chlebek,pyszności
Agiatis 04.11.2013 08:42
Tak był smaczny, gdy teściowa spróbowała poprosiła o taki chlebek;)
IwonaDD 04.11.2013 08:29
musiał być pycha!
Kuchenka 04.11.2013 08:17
fajne, super
Aga-25 04.11.2013 07:52
mniam smak ekstra
Agnieszka-87-25 04.11.2013 07:45
ciekawy i smaczny
Paolcia 04.11.2013 07:40
smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat