Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z ryżem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 150 g
woda 300 g
ryż ugotowany 150 g
mąka pszenna typ 650 500 g
mąka pszenna typ 2000 100 g
sól 1 czubata lyzeczka
słonecznik łuskany 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z ryżem

Ryż ugotować w osolonej wodzie lub użyć pozostałego z obiadu. Do misy robota wsypać mąkę pszenną typ 650 i typ 2000, dodać sól. Wlać zakwas rozmieszany z ciepłą wodą. Wsypać ostudzony ryż. Dodać jedną garść słonecznika. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Następnie przełożyć do formy, wyrównać, posypać słonecznikiem, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić w kromki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.08.2014 17:24
bardzo ciekawy przepis a chlebek wygląda apetycznie
Jadwiga/Jaga85 19.08.2014 16:50
Coś pysznego!!!
ice cubes 19.08.2014 16:48
z chęcią by się zjadło :)
caralajna 19.08.2014 15:23
o. z ryżem jeszcze nie piekłam, dodam do następnego chleba :)
ben-ka 19.08.2014 15:09
Bardzo ciekawy pomysł na swojski chlebek:)
stan2401 19.08.2014 14:35
nie widziałem jeszcze chleba z ryżem
kloruś 19.08.2014 13:52
wygląda smakowicie... chętnie bym skosztowała
Kolorowa 19.08.2014 13:09
z ryżem jeszcze nie jadłam chleba- ciekawe ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak