Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb kukurydziany

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka kukurydziana 300 g
drożdże 40 g
mleko ciepłe 0,5 szkl
masło 2 łyżki
jajko 3 szt
sól 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb kukurydziany

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Mąki przesiewamy razem z solą do miski, w zagłębienie na środku wlewamy drożdże i odstawiamy nakryte wilgotną ściereczką na ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy jajka i masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i możemy posypać ziarnami. Pieczemy ok godziny w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 28.07.2015 23:55
domowy chlebek pycha
Ela15 10.06.2015 10:45
ciekawy przepis
paula191919 04.06.2015 07:59
bardzo pyszny chlebek
Smaczna_B 08.05.2015 16:00
Piekę chleby , ale z tej mąki też jeszcze nie robiłam.Ciekawy pomysł!
Futka 06.05.2015 08:27
Świetny pomysł na smaczny i puszysty chlebek :)
myszka6 29.04.2015 12:02
Jeszcze nie piekłam chleba z mąki kukurydzianej,muszę spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak