Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb domowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 1 kg
sól 2,5 łyżeczki
drożdże 5 dag
woda letnia 700 ml

Przepis i sposób przygotowania na: chleb domowy

Kroki postępowania

1
W przepisie chodzi o mieszankę mąki pełnoziarnistej: pszenną, żytnią i orkiszową
Drożdże rozpuścić w chłodnej wodzie.
Krok 1 - chleb domowy foto
2
Do miseczki wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Wyrabiać do uzyskania jednolitej dosyć luźnej konsystencji.
Krok 2 - chleb domowy foto
3
Ciasto przykryć mokrą ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - chleb domowy foto
4
Następnie ciasto podzielić na dwie porcje. Włożyć do wysmarowanych foremek i ponownie odstawić. Tym razem na około 30-40 minut - do podwojenia objętości.
Włożyć do piekarnik anagrzanego do 220 stopni i piec około 30-35 minut.
Krok 4 - chleb domowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 07.08.2014 07:20
najlepszy taki domowy :)
Anna20 30.07.2014 15:24
lubię domowy chlebek
xjustynka89x 30.07.2014 08:11
swój chlebek jest pyszny :)
Konczi 29.07.2014 21:41
wygląda super
IlonaAlbertos 29.07.2014 20:37
Bardzo lubię takie domowe chlebki.
Mira85 29.07.2014 20:31
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak