CHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka bezglutenowa Schar

    400 gram
  • mąka gryczana

    200 gram
  • mąka ryżowa

    200 gram
  • drożdże suche

    1 i 1/2 paczki
  • siemię lniane

    4-5 łyżek
  • błonnik

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka płaska
  • woda letnia

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę zalać wrzątkiem 1/3 wody. Siemię lniane zalać szklanką gotującej wody. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać przestudzone siemię lniane i żelatynę, wymieszać i dodać drożdże i dolewać stopniowo wodę około 40 C temperatury tak, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrobić i przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką lub płatkami, otrębami ,foremkę ( 40 na 11 cm wysokość 7 cm) odstawić do wyrośnięcia ( niech podwoi swoją objętość). Piekarnik nagrzewam na 200 C. Wstawiam chleb i po około 10 m zmniejszam temperaturę na 180 C i piekę jeszcze 40 minut. Wykładam na kratkę metalową, na której chleb stygnie aż będzie zimny. Dopiero wtedy kroję.

Smacznego:)
Milka100
Ja daję błonnik witalny - chleb nie kruszy się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat