CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    250 gram
  • papryka czerwona

    50 gram
  • marchew

    50 gram
  • bambus pędy

    50 gram
  • szczypiorek

    2 łyżki

Marynata

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej arachidowy

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • szalotka

    1/2 szt
  • mielona trawa cytrynowa

    1/2 łyżeczki
  • sok z limetki

    2 łyżki
  • kolendra cała

    1/2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    1/2 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki

Sos do sałatki

  • sok z limetki

    2 łyżki
  • olej arachidowy

    2 łyżki
  • mielona trawa cytrynowa

    1/2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • papier ryżowy

    4 szt
  • mix sałat

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
Piersi z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w cienkie paseczki o grubości około 0,5 cm.Przygotować marynatę do miski wlać olej arachidowy,sos sojowy,sok z limetki dodać bardzo drobno posiekaną szalotkę i czosnek oraz przyprawy mieloną trawę cytrynową,chili,ziarna kolendry i cukier brązowy wszystko dokładnie wymieszać Do tak przygotowanej marynaty dodać piersi kurczaka pokrojone w paseczki i odstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
W tym czasie pokroić w bardzo cienkie paseczki marchew,czerwoną paprykę oraz pędy bambusa.
Krok 3 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
Na rozgrzaną patelnię wrzucić zamarynowane piersi z kurczaka wraz z marynatą i szybko obsmażyć na rumiano tak aby kurczak nie był surowy ale też nie zrobił się suchy. Na minutę przed końcem smażenia dodać warzywa i pędy bambusa pokrojone w paseczki i wszystko razem podsmażyć.
Krok 4 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pokrojony szczypiorek i odstawić do przestygnięcia.Następnie zrobić sos do sałatki do naczynia wlać sok z limetki dodać mieloną trawę cytrynową,brązowy cukier i sól do smaku wymieszać składniki aż cukier i sól się rozpuszczą na końcu dodać olej arachidowy.
Krok 5 - CHIŃSKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W RYŻOWYCH TOREBKACH foto
Do podsmażonych piersi z warzywami wlać przygotowany sos i wymieszać. Papier ryżowy namoczyć w wodzie jeden brzeg papieru podwinąć pod spód ułożyć na papierze porcję mix sałaty oraz porcję kurczaka przykryć przeciwnym brzegiem papieru ryżowego i zrolować formując z papieru ryżowego torebkę.Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 16.03.2015 08:11
bardzo ładnie wygląda i smacznie
Wiktoria29 15.03.2015 21:11
fajny pomysł na sakiewki,ale chyba lepsze by były podsmażone
gosia561 15.03.2015 18:57
pomysłowe danie
Barbara777 15.03.2015 17:33
Smaczna sałatka
Bernadeta1 15.03.2015 17:23
musi być pyszna bo wygląda super
anula-d 15.03.2015 16:55
ładnie wygląda
Internetowa Kuchnia 15.03.2015 16:02
Suuper! Świetny pomysł ;)
Kluska_87 15.03.2015 15:39
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat