Chicken Curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory w puszce

    1 sztuka
  • śmietana kwaśna

    3 łyzki
  • curry

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ryż

    1 woreczek
  • papryka

    1 sztuka
  • pieczarki

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia, dodać paprykę i pieczarki, gdy się podsmażą zdjąć na talerz. Na tej samej patelni na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Do cebuli dodać curry, wymieszać i chwilę smażyć na niewielkim ogniu. Dodać przygotowanego wcześniej kurczaka, wymieszać a następnie zalać całość pomidorami z puszki. Jeśli pomidory nie są krojone można je nieco rozdrobnić drewnianą łyżką. Trzymać na niewielkim ogniu około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W miseczce umieścić śmietanę i stopniowo dodawać do niej po łyżeczce sosu za każdym razem mieszając, aż do momentu gdy śmietana będzie ciepła. Śmietanową mieszankę wlać do sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować i wyłączyć palnik. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariposas 09.10.2012 20:42
ciekawy przepis
Konczi 09.10.2012 16:40
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat