Cheeseburger wołowy z surówką Colesław

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

4 sztuki

  • bułki

    4 sztuki (do hamburgerów)

Kotlety

  • mielona wołowina

    600 gram
  • woda

  • cebula

    1 sztuka
  • musztarda dijon

    1 łyżka
  • kolendra cała

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • ser żółty

    4 plastry
  • sałata

    4 liście
  • pomidor

    4 plasterki
  • ogórek zielony

    8 plasterków
  • surówka colesław

Opcjonalnie

  • sos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Do wołowiny dodać odrobinę wody (mięso będzie soczyste i delikatniejsze), cebulę oraz kolendrę.
Całość doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dołożyć musztardę i ponownie wyrobić.
Z masy mięsnej uformować (ja to robiłam za pomocą metalowego ringu) okrągłe kotlety i ułożyć je na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej).
Smażyć po 4-5 minut z każdej strony.
(Mięso powinno być różowe w środku. Jeśli ktoś takiego nie lubi - kotlety należy dosmażyć.)
Na dolnej części bułek ułożyć po jednym kotlecie i plastrze sera.
Tak przygotowane bułki oraz ich wierzchy (nie składać) włożyć do piekarnika i podgrzać (aż ser się rozpuści).
Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka.
Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem.
Całość złożyć i od razu podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 09:04
Swojski najlepszy.
wyattearp 22.11.2017 11:06
takie jedzonko lubię
SzczyptaChili 21.11.2017 11:07
Domowy, pyszny burger :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat