Przepis i sposób przygotowania na: Charlotta z jagodami
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do garnka z jagodami, mieszając dusić 2-3 minutki, odstawić do przechłodzenia.
Mleko z cukrem waniliowy i połową śmietany, zagotować.
otować .Żółtka ubić z cukrem na gładki krem, dodać do gotującej się masy mlecznej, cały czas ubijając trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć.
Do ciepłego kremu dodać żelatynę, przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu, wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno.
Krem wstawić do miski z zimną wodą, cały czas ubijając, wychłodzić.
Do chłodnego kremu, dodać ubitą śmietanę, wymieszać łyżką.
W tortownicy 18 cm z biszkoptów ustawić płotek, na dno tortownicy wsypać pokruszone biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować połowę kremu , wyłożyć masę jagodową i ponownie resztę kremu.
Posypać wierzch kremu jagodami, wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kroimy na porcje, między biszkoptami.
SMACZNEGO!!!!!!