Chapati,chlebek indyjski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • woda ciepła

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesyp do miski,mieszając stopniowo dodawaj wodę i sól. (Na początku dodaj jej troszkę więcej).Wyrób gładkie ciasto.
Wyrobione posmaruj oliwą i przykryj folią spożywczą, odstaw na ok 20 minut,
Po upływie tego czasu ciasto podziel na niewielkie kuleczki i każdą obtocz w mącę, rozwałkuj na cienki placek. (wałkujemy tylko z jednej strony,nie przewracamy ciasta).
Placki smaż na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu z obu stron.
Gdy mamy gotowy placek,zdejmujemy patelnię z ognia i na gazie kładziemy nasz placuszek.
Chlebek powinien urosnąć,coś jak 'poduszeczka'. Podsmażamy go tak przez chwilę z obu stron i zdejmujemy z ognia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula666 26.07.2015 13:45
szybko, prosto i smacznie ;)
Ankha 26.07.2015 10:19
Lubię je jeść z potrawami z soczewicą
ilka01 24.07.2015 17:37
super przepis
gosia561 24.07.2015 16:07
świetny dodatek do mięsa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat