Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sezam
1,5 szklanki -
miód płynny
3 łyżki -
rodzynki
garść -
żurawina
garść -
wiórki kokosowe
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Chałwa
2. Następnie przesypujemy do miseczki i blendujemy na gładką masę.
3. Dodajemy miód, wiórki oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie i mieszamy łyżką albo ugniatamy ręką. Konsystencją powinna być lekko lepiąca się i zwarta.
4. Zagniatamy w dowolny kształt (walec, kwadrat, itp), owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po około 3 - 4 godzinach kroimy i gotowe.
Im więcej dodacie bakalii tym chałwa będzie bardziej krucha i może się delikatnie rozwalać przy krojeniu, ale jeśli nie zależy Wam bardzo na idealnym kształcie dodajcie ich sporo a będzie miała wyraźniejszy smak.![]()
Komentarze (5)