Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 1,5 szklanki
miód płynny 3 łyżki
rodzynki garść
żurawina garść
wiórki kokosowe 3 łyżki

Porada

Im więcej dodacie bakalii tym chałwa będzie bardziej krucha i może się delikatnie rozwalać przy krojeniu, ale jeśli nie zależy Wam bardzo na idealnym kształcie dodajcie ich sporo a będzie miała wyraźniejszy smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwa

1. Sezam należy uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. Trzeba uważać i mieszać aby się nie przypalił.
2. Następnie przesypujemy do miseczki i blendujemy na gładką masę.
3. Dodajemy miód, wiórki oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie i mieszamy łyżką albo ugniatamy ręką. Konsystencją powinna być lekko lepiąca się i zwarta.
4. Zagniatamy w dowolny kształt (walec, kwadrat, itp), owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po około 3 - 4 godzinach kroimy i gotowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 14.05.2017 21:33
uwielbiam :D
Stenka 25.02.2017 20:42
smakowitości
fotoviderek 23.03.2015 19:43
Chętnie bym skosztował :)
Joannasz3190 23.03.2015 17:32
Pyszności :)
mirosława4 23.03.2015 17:03
ciekawy przepis warty wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak