Chałwa

Chałwa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sezam

    1,5 szklanki
  • miód płynny

    3 łyżki
  • rodzynki

    garść
  • żurawina

    garść
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chałwa

1. Sezam należy uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. Trzeba uważać i mieszać aby się nie przypalił.
2. Następnie przesypujemy do miseczki i blendujemy na gładką masę.
3. Dodajemy miód, wiórki oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie i mieszamy łyżką albo ugniatamy ręką. Konsystencją powinna być lekko lepiąca się i zwarta.
4. Zagniatamy w dowolny kształt (walec, kwadrat, itp), owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po około 3 - 4 godzinach kroimy i gotowe.
ALe Pyszota
Im więcej dodacie bakalii tym chałwa będzie bardziej krucha i może się delikatnie rozwalać przy krojeniu, ale jeśli nie zależy Wam bardzo na idealnym kształcie dodajcie ich sporo a będzie miała wyraźniejszy smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

IZABELA29 14.05.2017 21:33
uwielbiam :D
Stenka 25.02.2017 20:42
smakowitości
fotoviderek 23.03.2015 19:43
Chętnie bym skosztował :)
Joannasz3190 23.03.2015 17:32
Pyszności :)
mirosława4 23.03.2015 17:03
ciekawy przepis warty wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat