Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka po żydowsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko ciepłe 2 szkl
jajko 4 szt
drożdże świeże 50 g
cukier 70 g
masło miękkie 70 g
sól szczypta
rodzynki 1/2 szkl

Porada

Jeśli postukamy w spód ciasta i słyszymy głuchy odgłos to oznacza , że chałka jest upieczona. Chałkę można upleść z większej ilości pasków ciasta, ale można też zrobić z trzech w formie warkocza.

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka po żydowsku

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do dużej miski,mleko lekko podgrzewamy, rodzynki płuczemy i osączamy. Drożdże rozprowadzamy z niewielką ilością mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły. Do mąki dajemy wyrośnięty rozczyn, 3 całe jajka i jedno żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania ciasta), sól,cukier i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec mieszenia dodajemy masło, a rodzynki na samym końcu. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (czas zależy od temperatury).
Krok 1 - Chałka po żydowsku foto
2
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz miesimy, aby wypuścić nadmiar nagromadzonego powietrza. Dzielimy je na dwie części i każdą z nich na cztery równe porcje. Podsypujemy mąką i formujemy długie wałki.Sklejamy wałki i zaplatamy chałkę.Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
Krok 2 - Chałka po żydowsku foto
3
Obie chałki umieszczamy na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia. Smarujemy białkiem i pieczemy w 175*C ok 20-25 minut (czas zależy od piekarnika)
Krok 3 - Chałka po żydowsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 25.01.2017 19:49
o tak, mleczko i wiejskie masełko i już nic nie trzeba więcej:)
iziona 24.01.2017 18:19
Kubek mleczka przy się przydał do niej :)
Konczi 23.01.2017 22:38
Pysznie wygląda :)
wwwiolka 23.01.2017 20:34
Bardzo fajny przepis.
KORAL 23.01.2017 19:16
Fajna chałka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak