Česneková polévka, czeska zupa czosnkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • porcja rosołowa

    1 sztuka
  • czosnek

    2 główki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 op.
  • ziemniaki ugotowane

    4 sztuki
  • chleb

    2 kromki
  • jajko

    2 sztuki
  • ser żółty

    150 gram
  • olej

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać 1,5 litrem bulionem i gotować do miękkości mięsa. Obrać mięso z kości, ew. pokroić na mniejsze kawałki i włożyć je z powrotem do bulionu.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, lekko przesmażyć czosnek. Uważać, aby się nie spalił. Z kromek chleba odciąć skórkę, pokruszyć i dodać do oleju, aby okruchy wchłonęły cały tłuszcz. Całość dodać do bulionu.
Następnie dodać 2 rozbełtane jajka, chwilę gotować, dodać opakowanie czosnku granulowanego. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Na każdy talerz położyć garść tartego sera i całość zalać wrzącą zupą. Od razu podawać.
Zupę najlepiej podać z świeżą domową bułeczką lub z grzankami.
afrodyta
Rozgrzewająca zupa kuchni czeskiej. Idealna w chłodne, deszczowe dni. Polecam bo jest bardzo smaczna i syta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 03.06.2016 07:20
Nie robiłam takiej
sezamek 21.05.2016 21:44
coś dla mojego mężusia :)
Madzai 21.05.2016 09:09
Moje smaki ;)
Ewelina1991 21.05.2016 08:37
warta przetestowania ;-)
bertpvd 20.05.2016 22:39
pyszna zupa
MAR3STA 20.05.2016 22:15
przyznam, że nigdy takiej zupy nie jadłam i z chęcią spróbuję
krokus 20.05.2016 22:09
Uwielbiam zupe czosnkową

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat