Cassoulet

Cassoulet

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pałki z kurczaka

    4 sztuki
  • pierś z kurczaka

    300 g
  • szynka wędzona

    300 g
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • fasola biała

    1 puszka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżeczki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

    3
  • bulion drobiowy

    1/2 l
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cassoulet

Pałki opłukać, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem i podsmażyć na patelni z obu stron.
Pierś i szynkę pokroić w grubą kostkę i również podsmażyć.
Mięsa przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić. Razem z odcedzoną fasolką przełożyć do mięsa.
W litrowym garnuszku rozrobić gorący bulion (lub rosół) z koncentratem pomidorowym i zalać płynem mięso oraz warzywa. Doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami, dodać ziele angielskie, liść laurowy.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 60 minut.
Podawać na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat