Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pałki z kurczaka
4 sztuki -
pierś z kurczaka
300 g -
szynka wędzona
300 g -
marchew
2 sztuki -
pietruszka
1 sztuka -
cebula czerwona
2 sztuki -
fasola biała
1 puszka -
ząbki czosnku
3 sztuki -
koncentrat pomidorowy
4 łyżeczki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
3 -
bulion drobiowy
1/2 l -
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Cassoulet
Pierś i szynkę pokroić w grubą kostkę i również podsmażyć.
Mięsa przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić. Razem z odcedzoną fasolką przełożyć do mięsa.
W litrowym garnuszku rozrobić gorący bulion (lub rosół) z koncentratem pomidorowym i zalać płynem mięso oraz warzywa. Doprawić solą, pieprzem, obiema paprykami, dodać ziele angielskie, liść laurowy.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 60 minut.
Podawać na gorąco, z pieczywem lub ziemniakami.
Komentarze (0)