Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Camembert zapiekany z figami na pieczywie - szybka przystawka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser camembert 1 krążek
figi świeże ok. 5-6 szt
pieczywo

Przepis i sposób przygotowania na: Camembert zapiekany z figami na pieczywie - szybka przystawka

Pieczywo kroję w kromki. Można wykorzystać każdy rodzaj pieczywa: pszenną bułkę, bagietkę, chleb razowy czy grahamki. Ja wybrałam chleb z orzechami włoskimi.

Camembert kroję w cienkie trójkąty, ok. 0,5 cm grubości. Potrzeba dwóch trójkątów na każdy kawałek pieczywa. układam ser brzegami na zewnątrz. Na każdym kawałku pieczywa kładę ćwiartkę świeżej figi. W przypadku braku świeżych fig świetnie sprawdza się dżem figowy (cienka warstwa) a nawet porzeczkowy czy żurawinowy.

Tak przygotowane kanapki zapiekam w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 10 minut. Im dłużej, tym lepiej roztopiony ser. Podaję na gorąco najlepiej w towarzystwie czerwonego wina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 21.10.2015 19:12
doskonały pomysł
mysza75 08.03.2014 16:32
Ale pyszna przystawka dla gości :-)
norweska20 19.02.2014 23:18
rarytasik..pycha
Anna169Hosz 16.02.2014 19:33
Ciekawa propozycja!
IwonaDD 10.02.2014 15:22
pyszności!
Adamorek 10.02.2014 10:09
ale apetyczna przekąska
Iwa27 09.02.2014 21:25
wyglada bardzo ciekawie
eliza135 09.02.2014 18:46
fajnie wygląda
kasiaw 09.02.2014 18:42
smaczna przekąska
Aleksandra/Olcia 09.02.2014 18:29
smakowita propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak