Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany camembert z sałatką z rukoli

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Grillowany ser camembert z sałatką z rukoli to jest idealna propozycja na kolację w gronie przyjaciół. Podajcie ten ser z gruszką, której słodki smak genialnie komponuje się kremową nutą camemberta i doprawcie odrobiną przypraw korzennych - kardamonu i imbiru.

Składniki:

Ser i sos:

ser camembert 4 sztuki
gruszki 2 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
sok z cytryny 1 sztuka
żurawina suszona 2 łyżki
morele suszone 8 sztuk
miód wielokwiatowy 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżki

Sałatka:

rukola 1 pęczek
kapary 1 łyżka
orzeszki pinii 2 łyżki
pomidory suszone Smak 8 sztuk

Do smaku:

Chili z solą morską Prymat w młynku

Do dekoracji:

bazylia świeża kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany camembert z sałatką z rukoli

Gruszki smażymy na maśle, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy żurawinę, morele, miód, wino, kardamon, imbir i sól z chili.

Ser podpiekamy na patelni ryflowanej lub grillu.

Rukolę mieszamy z kaparami, suszonymi pomidorami, olejem z ziołami z suszonych pomidorów, orzeszkami pinii i doprawiamy do smaku.

Smażony ser układamy na aromatycznych owocach i podajemy z sałatką z rukoli z listkami świeżej bazylii.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak