Burger z indyka z selerem naciowym i marynowaną sałatką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałatka warzywna Smak

    do smaku
  • kajzerka

    2 szt.
  • ser żółty pikantny

    2 plasterki
  • seler naciowy

    kilka małych gałązek
  • ketchup łagodny

    do smaku
  • sos tatarski

    2 łyżki
  • udziec z indyka

    b/k 300 g
  • szczypiorek

    kilka gałązek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • bułka czerstwa

    1 mała
  • cebula

    1 mała
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Burger z indyka z selerem naciowym i marynowaną sałatką foto
Indyka zmielić razem z cebulą i namoczoną kajzerką. Masę doprawić do smaku, dodać posiekany drobniutko szczypiorek i całość wyrobić.
Krok 2 - Burger z indyka z selerem naciowym i marynowaną sałatką foto
Z masy mięsnej uformować równe kotleciki, posmarować olejem i usmażyć z obu stron na rumiano.

Krok 3 - Burger z indyka z selerem naciowym i marynowaną sałatką foto
Bułki przekroić na połówki i opiec na grillu elektrycznym razem z mięsem, aż będą lekko chrupiące.
Krok 4 - Burger z indyka z selerem naciowym i marynowaną sałatką foto
Spód obu bułek posmarować połową sosu tatarskiego, ułożyć po plasterku żółtego sera, a na nim po kotleciku - na mięso wyłożyć po troszkę ketchupu.
Krok 5 - Burger z indyka z selerem naciowym i marynowaną sałatką foto
Na kotlecie położyć najmniejsze gałązki selera naciowego z samego środka.
Krok 6 - Burger z indyka z selerem naciowym i marynowaną sałatką foto
Przykryć całość dobrze osączoną sałatką ze słoika.
Górne połowy bułeczek posmarować resztą sosu tatarskiego i nakryć burgery - lekko docisnąć i od razu podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BobMay 17.03.2016 20:14
Smacznie wygląda
Habibi 16.03.2016 09:13
smaczny, zdrowy i bez zbędnej chemii ... ;)
Marta Ryżek-Kalkowska 15.03.2016 16:07
Znakomite danie.
Agnieszka-87-25 15.03.2016 14:25
coś dobrego
Czyki 15.03.2016 13:24
Taki prawdziwy domowy najlepszy :) pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat