Buraczki z miodem i marynowanymi śliwkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

  • śliwki w occie

  • cebula biała

  • cebula czerwona

  • olej z orzechów włoskich

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • miód płynny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać i pokroić w słupki lub utrzeć na możliwie grube wiórki.
Cebulę białą i czerwoną pokroić w piórka, śliwki osączone z zalewy drobno pokroić i wymieszać z cebulą i rozdrobnionymi buraczkami - doprawić solą, pieprzem, miodem oraz octem śliwkowym - polać olejem orzechowym, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika lub zamykanego pojemnika.
Wstawić do lodówki na około 24 godziny do zamarynowania.
Przed podaniem ew. doprawić solą, pieprzem, octem i miodem.
Habibi
Podawać do pieczonej kaczki lub gęsi, szaszłyków, kurczaka, klopsów z mielonego mięsa lub roladek wołowych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dariusz33 21.03.2021 13:25
Bardzo ciekawa propozycja. Gratuluję :-)
DorotaZ 06.09.2014 13:06
Te buraczki muszą być pyszne:)
Habibi 28.08.2014 13:02
Buraczki ze śliwkami są naprawdę niebanalne, dlatego polecam tym, którzy lubią eksperymenty ;) Świetnie komponują się z każdym pieczonym mięsem oraz wołowiną w sosie :)
pestka 27.08.2014 19:49
bardzo fajny przepis
barbara11561 27.08.2014 18:13
bardzo lubię takie buraczki:)
Gracer 27.08.2014 17:50
ciekawy przepis
as28 27.08.2014 17:49
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat