Bułki pszenno-żytnie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g.
  • mąka żytnia

    100 g.
  • mleko

    250 ml
  • drożdże

    30 g.
  • masło

    50 g
  • śmietana

    100 ml.
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki pszenno-żytnie foto
Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże, masło, cukier.
Krok 2 - Bułki pszenno-żytnie foto
Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Krok 3 - Bułki pszenno-żytnie foto
W misce wymieszać mąki, sól, śmietanę i oliwę. Dodać rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Formować bułki. Piec przez 15 minut w 240 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anzacje 24.03.2015 21:35
Wygląda pysznie ;p
Pyszota 15.03.2015 18:58
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat