Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno-żytnie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g.
mąka żytnia 100 g.
mleko 250 ml
drożdże 30 g.
masło 50 g
śmietana 100 ml.
oliwa 3-4 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno-żytnie

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże, masło, cukier.
Krok 1 - Bułki pszenno-żytnie foto
2
Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut.
Krok 2 - Bułki pszenno-żytnie foto
3
W misce wymieszać mąki, sól, śmietanę i oliwę. Dodać rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Formować bułki. Piec przez 15 minut w 240 stopniach.
Krok 3 - Bułki pszenno-żytnie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anzacje 24.03.2015 21:35
Wygląda pysznie ;p
Pyszota 15.03.2015 18:58
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak