Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    1/2 kg
  • drożdże

    5 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    450 ml
  • tłuszcz do formy

  • mak

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • płatki orkiszowe

    1 lyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i mleka. Odstawić na około 10 min. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, cukier, mleko.Wyrabiać ciasto około 15 min aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Odstawić ciasto na 30 min w ciepłe miejsce. Uformować w rękach kulki ciasta i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i posypanej otrębami. Bułki pozostawić w ciepłym miejscu na około 5 min, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem , otrębami i lnem. Podrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.07.2017 09:32
Fajne ,smakowite bułeczki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat