Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki niedzielnne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 1 i 1/4 szklanki
drożdże 15 g
mąka pszenna 3 i3/4 szklanki
cukier 2 łyżki
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 3/4 łyżeczki

do posmarowania

masło roztopione

Porada

Bułki trzrymać w ciepłym miejscu

Przepis i sposób przygotowania na: bułki niedzielnne

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże wymieszać i zostawić by drożdże zaczeły pracować. Do miski wsypać mąkę sól masło roztopione i jajka oraz rozczyn wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do miski
Krok 1 - bułki niedzielnne  foto
2
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. by podwoiło swoją objetość
Krok 2 - bułki niedzielnne  foto
3
Z wyrośniętego ciasta formaować bułki i układac na tacy do wyrośnięcia na ok 30 min.
Krok 3 - bułki niedzielnne  foto
4
Wyrośnięte bułki posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 stopni przez 15-20 min. Wystudzić.
Krok 4 - bułki niedzielnne  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak