Przepis i sposób przygotowania na: Bułkeczki drożdżowe na słono
Pieczarki obrałam i pokroiłam w paski,podsmażyłam na oleju. Kiedy odparowały dodałam do nich cebulę pokrojoną w kostkę, smażyłam kilka minut,aż cebulka lekko się zarumieniła. Dodałam rozdrobniony szpinak, pokrojone mięso rosołowe i czosnek, doprawiłam, dokładnie wymieszałam i smażyłam jeszcze kilka minut. Kiedy trochę przestygło wymieszałam ze startym żółtym serem.
Ciasto podzieliłam na mniejsze części, rozpłaszczyłam, nałożyłam nadzienie i dokładnie zlepiłam, formując na kształt kulki. Posmarowałam je roztrzepanym jajkiem i dokleiłam do siebie. Na koniec ozdobiłam je pozostałym ciastem tworząc wybrany kształt i posypałam makiem. Oczy są z pieprzu, a język z żurawiny.
Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temp.200 stopni około 25 minut.
Smacznego :)