Bułgarska zupa z pokrzyw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młode listki pokrzywy

    1,5 szkl.
  • ryż

    1/2 szkl.
  • jajko

  • cebula czerwona

  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • woda

    3 szkl.
  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno siekamy i rumienimy na oleju.
Pokrzywy - zbierane z dala od dróg i innych miejsc, które mogą być zanieczyszczone - płuczemy i siekamy.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy ryż, zrumienioną cebulę i pokrzywy. Przyprawiamy mieloną ostrą papryką.
Gotujemy aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania do zupy wlewamy rozmącone widelcem jajko, energicznie mieszając zupę. Doprawiamy do smaku solą.

Podajemy posypaną siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 26.05.2016 06:49
bardzo ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam zupy z pokrzywy
Granita 02.06.2014 18:23
bardzo inspirujące zdjęcie potrawy
Granita 02.06.2014 18:22
intrygująca...wiele o niej słyszałam, ale jeszcze nigdy nie zdobyłam się na taką odwagę
sylwia_sl 10.03.2014 10:55
Zupa z pokrzyw to dla mnie nowość :) trzeba spróbować
w mojej kuchni 10.03.2014 10:41
pyszna zupa w talerzu..
Jarek123 10.03.2014 09:53
Nigdy nie jadłem pokrzyw, brzmi ciekawie :)
brioszka 10.03.2014 09:51
ciekawe! nigdy nie jadłam pokrzywy, ale ta zupa zachęca do działania :)
MarcinGotuje.pl 10.03.2014 09:49
podoba mi się ten przepis! niedługo spróbuję coś zrobić z pokrzywy
Katarzyna59 10.03.2014 09:38
świetna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat