Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ze szpinakiem
- mąkę wymieszać z jajkami.
- rozpuścić margarynę
- mleko wymieszać z cukrem. Do letniego mleka dodać drożdże wymieszać. Wlać do mąki z jajami. Wymieszać (zagniatać rękami). Dodać margarynę (partiami) zagnieść.
- Ciasto posypać mąką. Przykryć ręcznikiem. Odczekać 40 minut.
- Rwać po kawałku. Rozwałkować, pokroić w kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta położyć nadzienie szpinakowe (2). Zwinąć w dowolny sposób. Górę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać koperkiem i kminkiem.
2. NADZIENIE SZPINAKOWE:
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło. Gdy się roztopi, dodać mąkę. Wymieszać. Dodać szpinak. Wymieszać. Dodać posiekany czosnek, sól i pieprz, wymieszać. Dusić przez kilka minut. Pod koniec dodać jajko. Wymieszać. Trzymać na ogniu tak długo, aż jajo się zetnie.