Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
350 g -
woda ciepła
100 ml -
mleko ciepłe
100 ml -
olej
2 łyżki -
drożdże suche
1 łyżeczka -
cukier brązowy
1,5 łyżeczki -
sól
0,5 łyżeczki -
jajko
1 szt. (do posmarowania) -
słonecznik łuskany
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier brązowy, drożdże i wymieszać wszystkie suche składniki.
Następnie dodać wodę, mleko oraz olej i wyrobić ciasto - odstawić na 30 minut.
Po tym czasie formować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 - 20 minut.
Życzę smacznego! :)
* zamiast słonecznika możemy użyć także ziaren sezamu.![]()
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)