Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane
Ucieramy żółtka z cukrem na pulchną masę.Tłuszcz topimy.Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość wlewamy go do pozostałej mąki,dodać pozostałe mleko,skórkę z cytryny,utarte żółtka i wyrabiać dokładnie ciasto aż będzie odchodzić od ręki,będzie gładkie i lśniące.Dodajemy stopniowo tłuszcz dokładnie wyrabiając ciasto.Gdy ciasto odchodzi od ręki przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z wyrobionego ciasta formować małe,lekko podłużne bułeczki,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie odstawić na 15-20 min do podrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 200°C do czasu aż się zrumienią.