Bułeczki drożdżowe z wiśniami

Bułeczki drożdżowe z wiśniami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • drożdże świeże

    4 dkg
  • masło

    10 dkg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • cukier

    8 łyżek
  • mleko

    3/4 szklanki
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • wiśnie

    70 dkg
  • lukier

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułeczki drożdżowe z wiśniami

składniki: 2 i pół szkl. mąki pszennej typ 500 (szkl. poj. 250ml)
4 dkg świeżych drożdży
10 dkg masła albo margaryny
1/2 łyżeczki soli
1 całe jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru do ciasta + 5 łyżek do owoców
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
ok. 70 dkg wiśni

do posmarowania: 1 żółtko
2 łyżki mleka

lukier: cukier puder
sok z cytryny
syrop wiśniowy

wiórki kokosowe do posypania

sposób przygotowania: Wiśnie opłukałam i osączyłam, wydrylowałam. Zsypałam w miseczce 5 łyżkami cukru i odstawiłam na ok. 1 godzinę żeby puściły sok - co jakiś czas mieszałam. Następnie dokładnie odcedziłam owoce z soku - można z niego zrobić napój.

Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, dodałam 3 łyżki cukru, wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 min. aż się spieniły i zaczęły rosnąć.

Mąkę przesiałam razem z solą, wlałam rozczyn, dodałam 1 jajko i 2 żółtka, rozpuszczony, lekko przestudzony tłuszcz, esencję i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Składniki ładnie się połączyły i nie musiałam długo wyrabiać. Odłożyłam ciasto ułożone w misce, przykryte ściereczkę, na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte lekko przerobiłam żeby je odgazować i rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Z placka grubości ok. 4-5 mm wykrawałam koła za pomocą dużej filiżanki. Na każde nałożyłam 7-8 wiśni i zbierając krawędzie do siebie zlepiłam je. Gotowe bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam przykryte ściereczką na ok. 15 minut żeby wyrosły. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 - 25 min. w temp. 180 st. C . Po upieczeniu studziły się na kratce a lekko ciepłe posmarowałam gęstym lukrem utartym z ok. 1 szkl. cukru pudru + sok z połowy dużej cytryny + trochę syropu wiśniowego. Posypałam wiórkami kokosowymi.
Z tej ilości składników wyszło mi 20 bułeczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

cookingangelika 22.03.2017 10:49
pychota :)
jan_mag 15.03.2017 09:17
Moje smaki
IZABELA29 20.02.2017 12:54
Pycha mniam
pestka 23.11.2016 08:35
wyglądają pysznie
sezamek 27.10.2016 10:15
pyszne bułki
IZABELA29 25.10.2016 17:04
Bardzo smakowite
[email protected] 24.09.2016 22:02
Smak lata i słońca
IZABELA29 14.09.2016 21:48
Pycha az sie czlowiek robi głodny
Misia13 08.11.2015 12:11
mmm, aż sie głodna zrobiłam jak je zobaczyłam ;-)
ben-ka 29.10.2015 09:20
Takie domowe......najpyszniejsze !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat