Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2,5 szkl. -
drożdże świeże
4 dkg -
masło
10 dkg -
sól
1/2 łyżeczki -
jajko
2 -
żółtko jajek
2 szt. -
cukier
8 łyżek -
mleko
3/4 szklanki -
esencja waniliowa
1 łyżeczka -
wiśnie
70 dkg -
lukier
-
wiórki kokosowe
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki drożdżowe z wiśniami
4 dkg świeżych drożdży
10 dkg masła albo margaryny
1/2 łyżeczki soli
1 całe jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru do ciasta + 5 łyżek do owoców
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
ok. 70 dkg wiśni
do posmarowania: 1 żółtko
2 łyżki mleka
lukier: cukier puder
sok z cytryny
syrop wiśniowy
wiórki kokosowe do posypania
sposób przygotowania: Wiśnie opłukałam i osączyłam, wydrylowałam. Zsypałam w miseczce 5 łyżkami cukru i odstawiłam na ok. 1 godzinę żeby puściły sok - co jakiś czas mieszałam. Następnie dokładnie odcedziłam owoce z soku - można z niego zrobić napój.
Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, dodałam 3 łyżki cukru, wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 min. aż się spieniły i zaczęły rosnąć.
Mąkę przesiałam razem z solą, wlałam rozczyn, dodałam 1 jajko i 2 żółtka, rozpuszczony, lekko przestudzony tłuszcz, esencję i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Składniki ładnie się połączyły i nie musiałam długo wyrabiać. Odłożyłam ciasto ułożone w misce, przykryte ściereczkę, na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte lekko przerobiłam żeby je odgazować i rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Z placka grubości ok. 4-5 mm wykrawałam koła za pomocą dużej filiżanki. Na każde nałożyłam 7-8 wiśni i zbierając krawędzie do siebie zlepiłam je. Gotowe bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam przykryte ściereczką na ok. 15 minut żeby wyrosły. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 - 25 min. w temp. 180 st. C . Po upieczeniu studziły się na kratce a lekko ciepłe posmarowałam gęstym lukrem utartym z ok. 1 szkl. cukru pudru + sok z połowy dużej cytryny + trochę syropu wiśniowego. Posypałam wiórkami kokosowymi.
Z tej ilości składników wyszło mi 20 bułeczek.
Komentarze (28)
Załaduj więcej komentarzy (18)