Bułeczki drożdżowe z wiśniami

Bułeczki drożdżowe z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szkl.
  • drożdże świeże

    4 dkg
  • masło

    10 dkg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    2
  • żółtko

    2 szt.
  • cukier

    8 łyżek
  • mleko

    3/4 szklanki
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • wiśnie

    70 dkg
  • lukier

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: 2 i pół szkl. mąki pszennej typ 500 (szkl. poj. 250ml)
4 dkg świeżych drożdży
10 dkg masła albo margaryny
1/2 łyżeczki soli
1 całe jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru do ciasta + 5 łyżek do owoców
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
ok. 70 dkg wiśni

do posmarowania: 1 żółtko
2 łyżki mleka

lukier: cukier puder
sok z cytryny
syrop wiśniowy

wiórki kokosowe do posypania

sposób przygotowania: Wiśnie opłukałam i osączyłam, wydrylowałam. Zsypałam w miseczce 5 łyżkami cukru i odstawiłam na ok. 1 godzinę żeby puściły sok - co jakiś czas mieszałam. Następnie dokładnie odcedziłam owoce z soku - można z niego zrobić napój.

Drożdże wkruszyłam do letniego mleka, dodałam 3 łyżki cukru, wymieszałam i odstawiłam na ok. 15 min. aż się spieniły i zaczęły rosnąć.

Mąkę przesiałam razem z solą, wlałam rozczyn, dodałam 1 jajko i 2 żółtka, rozpuszczony, lekko przestudzony tłuszcz, esencję i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Składniki ładnie się połączyły i nie musiałam długo wyrabiać. Odłożyłam ciasto ułożone w misce, przykryte ściereczkę, na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte lekko przerobiłam żeby je odgazować i rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Z placka grubości ok. 4-5 mm wykrawałam koła za pomocą dużej filiżanki. Na każde nałożyłam 7-8 wiśni i zbierając krawędzie do siebie zlepiłam je. Gotowe bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam przykryte ściereczką na ok. 15 minut żeby wyrosły. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 - 25 min. w temp. 180 st. C . Po upieczeniu studziły się na kratce a lekko ciepłe posmarowałam gęstym lukrem utartym z ok. 1 szkl. cukru pudru + sok z połowy dużej cytryny + trochę syropu wiśniowego. Posypałam wiórkami kokosowymi.
Z tej ilości składników wyszło mi 20 bułeczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

22.03.2017 10:49
pychota :)

jan_mag

15.03.2017 09:17
Moje smaki

IZABELA29

20.02.2017 12:54
Pycha mniam

pestka

23.11.2016 08:35
wyglądają pysznie

sezamek

27.10.2016 10:15
pyszne bułki

IZABELA29

25.10.2016 17:04
Bardzo smakowite

[email protected]

24.09.2016 22:02
Smak lata i słońca

IZABELA29

14.09.2016 21:48
Pycha az sie czlowiek robi głodny

Misia13

08.11.2015 12:11
mmm, aż sie głodna zrobiłam jak je zobaczyłam ;-)

ben-ka

29.10.2015 09:20
Takie domowe......najpyszniejsze !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat