Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z makiem
Kroki postępowania
Zaczyn: Do miski wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
W osobnej misce roztrzepać jajka i odebrać około 2 łyżek do posmarowania bułeczek. Następnie do miski z większą ilością jajek dodać pozostałe ciepłe mleko i śmietanę.
Do przesianej mąki wlać zaczyn, stopione, przestudzone masło, resztę cukru i sól. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić ciasto na 10 lub więcej części nadając kształt bułeczkom. Ułożyć na blaszce. Pozostawić do wyrośnięcia.
Posmarować bułeczki rozmąconymi jajkami i posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Smacznego!