Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami Zewy
W rondelku wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka.
W innym rondelku lub małym garnku podgrzać mleko, włożyć do niego roztopić masło a po chwili dodać jajko i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać zawartość z rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty przez ten czas zaczyn drożdżowy.
Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta kapustę i grzyby pokroić, przełożyć do miski, dodać cebulkę oraz sól i pieprz do smaku a na koniec bułkę tartą i wymieszać farsz.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ).
Farsz podzielić też na 12 porcji i najlepiej uformować kulki.
Kawałki ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku kłaść porcje farszu i formować bułeczki.
Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładąc łączeniem do spodu zostawiając odstępy.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale lepiej smakują jeszcze ciepłe.