Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    5 dag
  • margaryna

    13 dag
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • marmolada

    25 (różana)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułeczki drożdżowe

Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru,dwoma łyżeczkami mąki w 1/2 szklanki mleka.Pozostawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z cukrem,dodać mąkę,resztę mleka,rozpuszczoną margarynę oraz wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto mikserem i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto powinno podwoić objętość.Z ciasta uformować małe bułeczki.Zrobić w głębienie,włożyć po łyżeczce marmolady i zlepić.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni.Piec 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

krystyna330 08.02.2013 10:01
super
Laila2786 12.08.2012 19:17
wyglądają apetycznie
krysia50 01.07.2012 16:03
pycha , ciepłe pachnące mniamm
maryśka 23.09.2011 19:05
najlepsze na ciepło
madzialena19 11.09.2011 21:10
zjadłabym taka bułeczkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat