Budyniowy jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    25 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • galaretka agrestowa

  • budyń malinowy

    3 opakowania
  • mleko

    1 litr
  • polewa czekoladowa

  • jabłko winne

    1,20 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,cukru,jajek,margaryny i proszku do pieczenia zagniatamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki.Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne,trzemy na grubej jarzynowej tartce.Przekładamy na patelnię,dosypujemy galaretkę i smażymy z 15 minut.Blaszkę smarujemy tłuszczem,wysypujemy bułką tartą.Ciasto dzielimy na dwie części(jedna większa).Większą częścią wylepiamy blaszkę.Na to wykładamy jabłka.Z litra mleka gotujemy wszystkie budynie i gorące wylewamy na jabłka.Resztę ciasta skubiemy na budyń.Pieczemy w 180 stopniach około godzinkę.Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jastinka 25.10.2012 21:31
ciekawy
Wiesława1 29.06.2012 14:49
pycha
irenka 15.03.2012 17:03
pyszne ciacho
Kas2 25.02.2012 17:01
jak kolorowo, super!
ziutula 19.02.2012 16:47
dla mnie to pyszność!!!
Ela15 04.01.2012 10:55
muszę wypróbować
Ada-Gaba 02.01.2012 08:24
extra
rutynka 23.11.2011 11:24
Jaki kolorowy.. Wygląda bardzo apetycznie
Justa32 01.11.2011 20:59
pyszne
Wacław 27.10.2011 10:39
pychaaaaa !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat