Budyniowiec z gruszkami

Budyniowiec z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    3 szklanki
  • cukier

    1,25 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    25 dag
  • śmietana

    2 łyżek
  • rodzynki

    2 łyżka
  • jaja

    5 sztuk
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • gruszki

    75 pokrojone w kostkę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, szklankę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem na stolnicy. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować i przenieść do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej pergaminem. Gruszki i rodzynki wymieszać i rozłożyć na cieście.
Ubić pianę z białek, dodać 5 łyżek cukru i proszek budyniowy, wymieszać, wyłożyć na owoce, lekko wzruszyć. Piec 50-60 min w temp. 190 st. C. Ostudzone udekorować bitą śmietaną.

Zapraszam na mojego bloga smakujmy.pl

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Róża1

26.02.2014 08:20
super przepis !!!!!!!!

Stenka

02.05.2013 07:40
fajny przepis

Anna133

27.04.2013 22:15
ciekawy przepis

ZielonyPokoik

27.04.2013 22:11
Aż naszła mnie ochota na coś słodkiego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat