budyń z gotowanego ryżu i jabłek

budyń z gotowanego ryżu i jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • syrop owocowy

    troche
  • jaja

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szkl
  • jabłka

    4 szt
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • ryż

    3 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, ewentualnie rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową , wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, po czym wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat