Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 litr
cukier waniliowy 2-3 łyżki
cukier kryształ do smaku
sól 1/2 łyżeczki
masło 2-3 łyżki
kakao 2-3 łyżki
migdały mielone 3 łyżki
ryż do risotto 250 ml

Porada

Mielone migdały można zastąpić dowolnymi orzechami albo połączyć oba dodatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy

Kroki postępowania

1
Zagotować mleko z dodatkiem soli i cukru waniliowego - wsypać ryż i mieszač kilka minut na średnim płomieniu. Dodać masło i wymieszać.
Krok 1 - Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy foto
2
Garnek nakryć i przestawić na najmniejszy palnik - gotowac do czasu, aż ryż wchłonie mleko.
Krok 2 - Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy foto
3
Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że ryż wchłonął płyn, a ciągle jest twardy, wówczas dolać pół szkl. gorącej wody. Wszystko zależy od stopnia wilgotności ryżu.
Krok 3 - Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy foto
4
Miękki ryż dosłodzić do smaku, dokładnie wymieszać i pozostawić do przestygnięcia. Dosypać kakao i zmiksować na budyń, ale niekoniecznie bardzo gładki, ją pozostawiam lekko ziarnistą strukturę.
Krok 4 - Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy foto
5
Do gęstej masy dosypać zmielonych migdałów i dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy foto
6
Gotowy budyń przełożyć do salaterek i od razu podawać lub pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Krok 6 - Budyń ryżowy kakaowo-migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 24.10.2015 12:17
ryżowego budyniu nie jadłam jeszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak