Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń jaglany z jabłkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza gryczana 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
sok jabłkowy 1 szklanka
miód 2 łyżki
sok z cytryny 80 ml
jabłko 1/2 szkl
orzechy włoskie 6 szt
esencja waniliowa 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń jaglany z jabłkiem

Kaszę płuczemy zimną wodą, następnie przelewamy ją wrzątkie (w celu pozbycia się goryczki).
Przesypujemy do rondelka, wlewamy mleko. Zagotowujemy pod przykryciem i gotujemy ok. 8 min ( do wchłonięcia całego płynu przez kaszę.
Następnie przekładamy kaszę do wysokiego naczynia, dodajemy sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i całość dokładnie blendujemy ( 5-10 min).
Przekładamy do 2 miseczek.
W osobnej miseczce mieszamy sok z cytryny, miód i esencję waniliową.
Jabłka kroimy w paski; orzechy prażymy na suchej patelni.
Pokrojone jabłka układamy na budyniu, polewamy sosem, posypujemy orzechami.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.03.2016 07:35
super deser
Róża1 01.03.2016 23:28
wyśmienity deser !!!!!!!
Habibi 01.03.2016 10:13
Lubię takie deserki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak