Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Masa serowa
-
ser
1 1/2 kg sera na serniki -
jajko
5 szt -
śmietana
ok 1/2 op -
budyń waniliowy
2 op -
masło lub margaryna
1/3 op -
syrop brzoskwiniowy
ok 1/2 szkl -
brzoskwinie w puszce
1 op -
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 szkl z czubkiem -
żółtko jajek
3 szt -
śmietana
2-3 łyżki -
masło lub margaryna
1 kostka -
cukier
1/2 szkl
Przepis i sposób przygotowania Brzoskwiniowy sernik
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić. Wybić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z masłem albo margaryną, śmietaną i cukrem. Dodać ser, budynie i syrop brzoskwiniowy do smaku. Na koniec wmieszać pianę z białek i pokrojone brzoskwinie.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim spód przygotowanej dużej blaszki.
Wyłożyć masę serową i piec do zrumienienia ok 60 min w 180 stopni.
Komentarze (7)