Brzoskwiniowa rolada z masą piankową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    4
  • mąka pszenna

    3 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    5 łyżka
  • cukier wanilinowy

    8 g
  • barwnik spożywczy

    5 kolor
  • masa

  • serek waniliowy

    550 g
  • serek straciatella

    2 szt
  • woda

    2 szk
  • galaretka morelowa

    1
  • brzoskwinia

    2
  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
Biszkopt :
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 kolorów barwników spożywczych
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem do miski z masą jajeczną przesiać obie mąki i wymieszać ale już ręcznie. Ciasto podzielić na 5 części i do każdej z nich dodać po odrobinie barwników spożywczych ( kolory mogą być według własnego upodobania ). Dokładnie ale delikatnie wymieszać każdy kolor osobno. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na papier kleksami wyłożyć wszystkie kolory masy.
Krok 2 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
Następnie łopatką lub innym narzędziem wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut.
Krok 3 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
Po upieczeniu wyjąć biszkopt na ściereczkę papierem do góry i zdjąć papier a potem biszkopt zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Taki rulon zostawić do wystudzenia.
Krok 4 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
Masa :
550 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( 400 g + 155 g )
2 serki stracciatella ( po 155 g każdy )
2 szk gorącej przegotowanej wody
1,5 op galaretki morelowej
Dodatkowo :
2 brzoskwinie ( świeże )
małe listki mięty
Masa :

Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i schłodzić. Wszystkie serki umieścić w misce, zmiksować i dodając zimną galaretkę nadal mieszać aż się połączy. Gdyby okazało się, że jest rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego ścięcia.

Przełożenie :

Brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę. Zimny biszkopt rozwinąć ze ściereczki, wyłożyć masę ( część zostawić na wierzch rolady ) i rozsmarować po biszkopcie. Część brzoskwiń zostawić do dekoracji rolady a resztę rozsypać na masie piankowej.
Krok 5 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
Zwinąć roladę i położyć ją łączeniem do dołu. Wierzch rolady pokryć masą i posypać odłożonymi kostkami brzoskwini.
Krok 6 - Brzoskwiniowa rolada z masą piankową foto
Roladę wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej godzinę a przed podaniem udekorować listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 02.03.2014 22:44
Przepięknie wygląda.
Gabi44 02.03.2014 18:15
Ale kolorowa,wiosenna.
2milutka 02.03.2014 18:04
cudowny wypiek:)
patryska76 02.03.2014 17:54
Świetny pomysł ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat