Przepis i sposób przygotowania na: Brioszki z jabłkami, skórką pomarańczową i rodzynkami
Drożdże zasypujemy cukrem, rozcieramy, wlewamy ciepłe mleko i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Margarynę rozpuszczamy. Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy sól, roztopioną margarynę, jajka i przez 10 minut wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnice, jeszcze raz zagniatamy i dzielimy je na 18-20 kawałków. Każdy kawałek ciasta przekładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy, smarujemy jabłkami, zwijamy w rulon, każdy składamy na pół, nożem nacinamy od strony zgięcia do połowy a następnie rozkładamy ciasto trzymając je od spodu (nierozciętą końcówką do siebie) i rozchylając tak by utworzyło kształt serca. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, dekorujemy skórką pomarańczową, posypujemy cukrem perlistym i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.