Brioche, brioszki z gorzką czekoladą

Brioche, brioszki z gorzką czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    25 g
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • mleko

    100 ml

Ciasto

  • mąka pszenna

    550 g
  • masło

    200 g
  • jajko

    3 szt
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Brioche, brioszki z gorzką czekoladą

Kroki postępowania

Krok 1 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Drożdże kruszymy, dodajemy cukry i ucieramy (czyli mieszamy do rozpuszczenia drożdży)
Krok 2 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Dodajemy mleko (temperatura około 40 stopni, nie więcej). Mieszamy.
Krok 3 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy zaczyn. Delikatnie mieszamy tylko po górnej warstwie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Krok 4 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Do podrośniętego ciasta wkrajamy masło (temperatura pokojowa) i dodajemy jajka. Zagniatamy.
Czekoladę kroimy w kostkę. Pod koniec zagniatania wsypujemy czekoladę i mieszamy.
Krok 5 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Formujemy kulę. Przykrywamy ścierką. Odstawiamy na 2h.
Krok 6 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, uderzając w nie pięścią. Ponownie wyrabiamy.
Krok 7 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Znów formujemy coś na kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Krok 8 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Foremki smarujemy masłem i podsypujemy mąką, albo blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 9 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Formujemy duże i małe kulki. Łączymy je ze sobą.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 10 - Brioche, brioszki z gorzką czekoladą foto
Podrośnięte babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Magdalena Rysińska
Podczas pieczenia podwajają objętość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Grazyna0211 16.12.2016 10:32
pyszne bułeczki
NatalkaC 24.03.2015 13:09
Kiedyś moja babcia takie robiła pychotka;)
misia53 24.03.2015 12:38
długo się robi ale efekt zaskakujący
Maridka19 24.03.2015 08:39
Apetycznie :)
aginaa 24.03.2015 08:19
smaczne buleczki
Mancia w kuchni 24.03.2015 08:13
kiedyś widziałam program na polsat food network jak robili te bułeczki... zachwycona jestem nimi :)
Krystyna32 24.03.2015 08:13
bardzo apetyczne
Magula 24.03.2015 07:31
mniam wyglądają apetycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat