Bread and butter pudding

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
  • rodzynki

    3 łyżki
  • sos

  • mleko

    1 litr
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    15 g
  • sól

    1 szczypta
  • żurawina

  • chleb pszenny

    1 bochenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Chleb kroimy w kromki o grubości 1 cm. Ścinamy z nich skórkę. Każdą kromkę cienko smarujemy masłem, przekrawamy ją na 2 trójkąty. Średnią blaszkę smarujemy masłem, układamy na niej pierwszą warstwę kromek (masłem do góry). Posypujemy ją cynamonem, żurawiną i rodzynkami. Następnie układamy drugą warstwę kromek (również masłem do góry), posypujemy ją cynamonem, rodzynkami i żurawiną. Analogicznie postępujemy aż do wyczerpania składników.
Przygotowujemy sos: jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy mleko i sól, miksujemy jeszcze przez chwilę. Sosem zalewamy pudding i zostawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy pudding przez 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
koala 09.06.2012 13:31
fenomenalny pudding !
Renata16 04.05.2012 02:50
supcio
Jastinka 19.04.2011 22:37
ciekawe
Babciagramolka 20.03.2011 18:03
Iwonko- to cos dla mnie . Polubiłam te puddingi w wersjach i na słodko i wytrawnie .
Małgorzata113 20.03.2011 08:50
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat