Borowikowa z koniakiem i szczypiorkiem

Borowikowa z koniakiem i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    kilka szt
  • bulion warzywny

    1,5-2 l
  • śmietana 18-procentowa

    150 ml
  • koniak

    2-3 łyzki
  • masło

    2-3 łyzki
  • cebula

    1-2 szt
  • pieprz

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • szczypiorek

    1/2 peczka
  • borowiki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalewamy gorącą przegotowana woda i moczymy najlepiej cala noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy i drobno siekamy, a wode dolewamy do bulionu warzywnego.
Rozgrzewamy na patelni masło- smażymy posiekana cebule i pokrojone świeże grzyby- dodajemy także te suszone.
Smażymy wszystko dobrych kilka minut.
Dodajemy grzyby do bulionu- gotujemy pol godzinki.
Zabielamy zupę śmietaną- miksujemy.
Doprawiamy do smaku przyprawami i koniakiem.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 10.02.2015 19:54
ciekawe połączenie
berys18 25.01.2015 17:20
smaczna i pachnąca zupa
Klausia 21.09.2013 13:19
ten koniak mnie tu intryguje :)
Krystyna32 09.09.2013 14:34
pyszna zupka
Czarnula87 04.09.2013 20:02
już czuje zapach :)
izapozdro 04.09.2013 19:33
ciekawe połączenie smaków
Aleksandra/Olcia 04.09.2013 19:22
wow pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat