boczek zapiekany z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    100 g
  • cebula

    20 g
  • włoszczyzna

    50 g
  • sól

  • sos musztardowy

  • Wywar:

    80 g
  • musztarda

    7 g
  • cebula

    12 g
  • tłuszcz

    7 g
  • mąka

    2 g
  • sól

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić z błon, umyć, włożyć do wrzącej wody i posolić. Gdy woda z mięsem się zagotuje, zmniejszyć płomień. Do niecałkowicie ugotowanego mięsa dodać oczyszczoną włoszczyznę i przypieczoną cebulkę. Mięso z warzywami gotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i pokroić w cienki plastry. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu najpierw mięso, później warzywa. Przyrządzić sos: cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu, dodać mąkę, przysmażyć i rozprowadzić wywarem. Dodać musztardę, wymieszać. Doprawić sos do smaku. Mięso zalać przygotowanym sosem i zapiec.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata113 10.04.2011 09:46
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat