Boczek rolowany z mieloną wołowiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    1/2 kg
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

  • Majeranek suszony Prymat

  • boczek

    1 surowy bez kości
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczek rolowany z mieloną wołowiną foto
1. Boczek rozkładamy na blacie, jeśli jest gruby, przecinamy go w poziomie, zostawiając złączony jeden brzeg. Przyprawiamy solą, pieprzem, nacieramy majerankiem Prymat.
Krok 2 - Boczek rolowany z mieloną wołowiną foto
2. Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, rozciśnięty w prasce czosnek, startą na tarce cebulę, jajo i dokładnie wyrabiamy.
Krok 3 - Boczek rolowany z mieloną wołowiną foto
3. Otrzymaną masę rozsmarowujemy na boczku zostawiając miejsce na brzegach.
Krok 4 - Boczek rolowany z mieloną wołowiną foto
4. Rolujemy boczek, na koniec owijamy ciasno nitką bawełnianą. Odkładamy do lodówki na dwie godziny.
Krok 5 - Boczek rolowany z mieloną wołowiną foto
5. Zawijamy roladę w rękaw do pieczenia, kładziemy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 90 minut.
Krok 6 - Boczek rolowany z mieloną wołowiną foto
6. Po 60 minutach pieczenia przecinamy rękaw, aby wierzch rolady delikatnie się przypiekł.
Krok 7 - Boczek rolowany z mieloną wołowiną foto
7. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem lub na zimno do kanapek.


Smacznego !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 07.02.2014 10:43
tez podoba mi sie ten boczuś :-)
caralajna 21.01.2014 16:40
musi wybornie smakować
kasienka23 03.01.2014 13:50
wspaniały boczek!
barbara11561 26.12.2013 14:31
bardzo lubię takie mięska,można jeść na zimno i na ciepło:)
Kolorowa 25.12.2013 11:48
uwielbiam domowe mięsa ;)
Bernadeta1 20.12.2013 00:33
takie mięsko to rarytas
Róża1 19.12.2013 21:45
pierwsza klasa boczek !!!!
Alex_M 16.12.2013 10:43
wspaniale wygląda!
berys18 16.12.2013 09:14
z chęcią bym spróbowała
olkaaa 16.12.2013 07:31
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat