Przepis i sposób przygotowania na: BOCZEK PIECZONY ROLOWANY
Taki rolowany boczek świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki. Można użyć do niego ulubionych przypraw, ale kompozycja podana w przepisie jest świetnie skomponowana do uzyskania aromatycznego, pysznego mięsa!
Boczek oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Boczek dokładnie natrzeć solą, pieprzem, ostrą papryką i mielonym kminkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Na boczku ułożyć ząbki czosnku i zwinąć boczek w ciasny rulon, obwiązać grubą bawełnianą nicią i wstawić do lodówki do drugiego dania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ułożyć boczek na blasze i piec około 1,5 godziny, podlewając wodą w miarę potrzeby. Po upieczeniu boczek ostudzić, delikatnie usunąć nitkę.
SMACZNEGO!